Algex fjerner effektiv alger og mos fra taget

Prøv ALGEX næste gang du vil gøre noget ved taget. Du blander med vand, hælder det på med en spreder, færdig!! Næste gang det regner skyldes de døde rester væk. Gå evt. efter med haveslangen. NEMT!! Algex er nem at skaffe, så prøv dette link http://www.lithomex.dk/    

 

Badeværelsesfliser - pæne huller

Ofte er man nød til at bore i fliserne når man skal lave et ophæng!

En almindelig vægflises overflade er så glat, at et murbor ikke er til at styre og let rammer ved siden af det markerede sted. Du skal starte med at bore med et mindre bor, der baner vejen for den borstrørelse som passer til bøsningen. Find stedet hvor hullet skal bores, sæt et stykke malertape hen over og kryds borestedet af. Den tynde glaserede overflade på en flise kan nemt springe af i store og små flager, når det barske murbor går i gang.

Start derfor med et 3 mm murbor og gennembryd flisen med det. Når det er klaret, kan du trygt bore det endelige hul med f. eks et 8 mm bor. Bor i et tilpas roligt tempo og undgå at vride med boremaskinen under arbejdet. Små brud omkring hullet kan tit skjules af ophænget.

 

Bageovn og plader - nem rengøring

Plader og riste indsmøres med brun sæbe og lægges i en plasticsæk og overhældes med ca. 1 dl. salmiakspiritus, hvorefter der tilsnøres. Efter ca. 6 timer kan plader og riste afskylles med lunkent vand og er igen klar til brug.

Rengøring af ovn:

Indsmør ovnens vægge med brun sæbe, stil en skål med ca. 1 dl. salmiakspiritus midt i ovnen. Efter ca. 6-8 timer kan ovnen aftørres med en fugtig klud og er klar til brug.

 

Bede i græsplænen - afgrænsning

Til adskillelse af bede i grus samt til indhegning af bede i græsplænen er det en god idé at benytte havefliser.

Fliserne graves lodret ned i jorden, så kun de øverste 2 cm stiller op. Dette sikre, at græsrødderne ikke breder sig til bedene. Fordelene er åbenlyse:

Det virker langt mere effektivt end det symbolske plasticbånd, man kan købe. Man kan benytte alle tester af fliser i forskellige størrelser, bare der er én pæn side.

 

Bølgepladetag af plexiglas - sådan går du på det

Dette lyder muligvis fuldstændig tåbeligt, men rent faktisk virker det helt godt.

Hvis man har et bølgeplexiglastag, og man skal have ordnet noget på taget eller have det renset for mos eller andet, gør man følgende: Tager et par ski på!

Dette bevirker, at trædefladen bliver stor nok til at bølgepladerne ikke sprænger.

 

Borearbejde uden griseri

Står man og skal bore et enkelt hul eller flere, eksempelvis i dagligstuen, er det som regel forbundet med lidt griseri, som dog let fjernes med støvsugeren under boringen. Selvfølgelig kan man også vente med at støvsuge til efter man er færdig med at bore, men så er støvet blevet spredt på vejen til gulvet. Hvis man ikke lige har en til at hjælpe med at holde støvsugeren, eller for den sags skyld synes det er for besværligt først at skulle finde støvsugeren frem for så lidt, kan man jo vælge at benytte sig af dette simple tips.

Man tager en konvolut eller alm. papir som man folder, taper den fast umiddelbart under det planlagte hul, og når man så borer, drysser støvet ned i konvolutten. Nemt og ligetil.

 

Boremaskinen - lav din egen roterende fil eller slibesten

Lav din egen roterende fil eller slibesten til boremaskinen.

Man tager fire flinthjul fra fire BRUGTE, ens engangs-lightere og limer dem sammen med hurtigtørrende lim. Som aksel bruges f.eks. et 4 mm bor.

Pas på, at filen er korrekt afbalanceret - ellers vil centrifugalkraften splitte værktøjet ad ved større hastigheder.

Brug altid beskyttelsesbriller ved slibninger med roterende sten og file!

 

Brændeovn - rengøring af rude med aske

Fugt en klud med vand. Dyp kluden i den aske, der ligger i bunden af brændeovnen. Tør ruden af med kluden. Denne metode fjerner lynhurtigt al det fastbrændte sod på ruden.

 

Brændeovn - rengøring af ruden - når skaden er sket

Kom almindelig ovn-rens på glasset og varm brændeovnen op ved at fyre almindeligt. Når ovnen igen er kølet af kan ruden vaskes af i varmt vand. Husk at lågen skal være tør inden der atter tændes op i brændeovnen, da glastråden/tætningen ellers kan brænde fast til ovnen.

 

Brændeovn - rengøring af ruden med salmiakspiritus

Kom 3 dl salmiakspiritus på en klud eller et stykke køkkenrulle og tør ruden af med jævne mellemrum. Så let er det!

 

Brændeovn - rensning af rude

Hos mig har vi erfaret, at brun sæbe er det bedste til at rense ruden i brændeovnen.

Vi smører ruden godt ind i brun sæbe og lader det sidde et par timer - så tørrer vi det af, og uden det store besvær er ruden ren.

 

Brændeovn rude rengøring

Slut med lang iblødsætning, slut med sliben på ruden og slut med tårer i øjnene.
Fugtig klud med lidt sulfosæbe. Bingo, alt sod er pst væk.


Bunddække med god smag

Almindelige jordbærplanter (modsat skovjordbær) er ganske fortrinlige planter til bunddække. De er stærke nok til at bekæmpe den værste ukrudt, således at man næsten slipper for at luge. Fordelen ved almindelige jordbær frem for skovjordbær er, at man nyder godt af bærrene i hele sæsonen. Jeg har selv stor fornøjelse af jordbærbunddække i mit rosenbed.


byg selv trappen

vil man spare mange penge, kan man bygge sin trappe selv. Lån på biblioteket tømmerfagets lærerbøger fra teknisk skole , der er alt om måltagning, ganglinier mm. har selv sparet ca. 12-13000 og resultatet var meget flot..


Døre - montering på hængslerne

Hvis man som ene mand skal montere en tung yderdør på hængslerne kan man, ved hjælp af en stump bræt med en klods monteret på undersiden, løfte døren ved at placere den ene ende af brættet under midten af døren og træde på den anden med foden. Så har man hænderne fri til at styre hængslerne på plads.


Døre og vinduer – isætning

Alle, der har prøvet at isætte døre og vinduer, ved hvor besværligt det er at udtage mursten og mure op igen, således at "rammen" i husmuren passer til den nye dør/vindue.

Her forleden skulle jeg isætte en dør, hvor der tidligere har siddet et vindue. I stedet for at udtage mursten med efterfølgende såkaldte trip trap huller, hvor der skal isættes halve mursten for at få en lige ramme, brugte jeg blot min vinkelsliber (kan lejes i byggemarkeder). Vinkelsliberen skar mursten over med stor lethed og efterlod en flot lige karm, hvorefter det var meget nemt at isætte den nye dør...

Husk at benytte støvmaske til mund/næse og beskyttelsesbriller!


Døre og vinduer – udskiftning

Udskiftning af en udendørs dør eller vindue kan ofte virke som en stor håndværksmæssig opgave.

Det gøres meget nemt:

1. Tag døren eller vinduet af haspen.
2. Tag en stiksav og sav i en 45 graders vinkel igennem den lodrette karm.
3. Tag et koben og sæt det imellem den oversavede karm og husmuren og "karmen skrælles" meget nemt af (hvis karmen er af nyere dato, skal skruerne saves over med en nedstryger).
Hokus pokus - hullet er klar til isættelse af et nyt element.

 

Garagen/skuret - få orden

Nu skal der snart ryddes op her til efteråret, havemøbler og liggestole skal ind, ungernes legetøj til sandkassen og det nyindkøbte badebassin....alt nærmer sig hurtigt kaotiske tilstande i garagen. Vi har købt stive plastkasser og masser af vinkelbeslag. Stole og liggestole sættes direkte ind over beslagene og fylder således ingen ting. Ungernes legetøj er sorteret op i plastkasserne. Kasserne sættes ind over beslagene ved hjælp af håndtagshullerne. Pludselig fylder hele sommeren kun et par kvadratmeter.


Græsplæne - grøn uden at vande

Undlad at klippe græsset kort i juni og juli. Med en lidt langhåret plæne i varme og tørre perioder holder græsset på duggen og bevarer dermed sit pæne grønne skær. Selv i 1995 - med 2 måneders varme og tørke - havde jeg stadig en grøn og voksende plæne uden at vande.

Græsplænen - bedste pleje

Græsplænen skal se godt ud hurtigst muligt - og helst holde sig grøn og sund hele sommeren. I den forbindelse er det en god idé at lade et af de anerkendte haveselskaber foretage en jordbundsanalyse, så du ved, hvad græsset trænger til, inden du bruger forkerte penge til gødning, mosdræber og diverse redskaber.

Haveselskaberne giver året rundt gode råd om netop din græsplæne, og gebyret er hurtigt tjent ind.

Græsplænen - græs eller mos?

Hvor meget skal græsplænen tilføres af gødning?

Jo mere gødning - jo kraftigere vækst og jo flere klipninger. Men jeg får også en tættere og mere grønplæne, der kan konkurrere med ukrudtet og mosset. Det har været en stor plage hos mange haveejere de senere år.

Mos i græsplænen har sjældent noget med jordens surhedsgrad at gøre, og kalktilførsel hjalp derfor ikke i mit tilfælde. Mosset kommer, hvor græsset ikke trives optimalt, og det gjorde det ikke, fordi græsset ikke fik gødning nok, klippehøjden var for lav, jorden var lidt for sammentrykket, og meget af plænen lå i skygge under store træer.

Midlet var 2 kg NPK 12-5-14 pr. 100 kvadratmeter om foråret og igen 1. november. 1 kg kalksalpeter pr. 100 kvadratmeter omkring 1. august. Klippehøjden aldrig lavere end 3-4 cm.

Men mostæppet under de store træer har jeg affundet mig med, og jeg glæder mig over træernes svalende skygge. Mosset er jo grønt, og så skal det ikke slås!

Græsplænen - ikke alt det kalk!

Der tales ofte om at give græsplænen kalk, og jeg har endda hørt om græsplæneejere, der kalker hvert år.

Da græs rent faktisk trives bedst i sur jordbund, så er det langt fra en god idé at give græsplænen kalk. Det bør man kun gøre, hvis man har fået lavet en professionel jordbundsundersøgelse af et haveselskab.

Har man mos i græsplænen, så er det oftest fordi, græsset ikke har nok at leve af - det er derfor den bedste løsning at give kunstgødning (NPK).

Grillriste og bageplader – rengøring

Her er et rigtig godt tip til rengøring af ovenstående - og vel og mærke uden særlig brug af knofedt. Man tager samtlige riste og plader (osse gerne ovnens sider, hvis disse kan tages ud), lægger det hele i en sort affaldssæk og hælder ca. en deciliter (en kop) 3-dobbelt salmiakspiritus (ammoniak i vandig opløsning) i sækken. Denne lukkes nu tæt med f.eks. en elastik og det hele efterlades i et til to døgn, lidt afhængig af temperaturen. Jo varmere jo bedre og helst over 15 grader. Herefter kan riste o.a. med en let børste komme til at se helt nye ud. Ved særligt snavsede sager kan processen gentages efter 1. rengøring. Prøv det! Det virker!

Gulvbrædder - når de nye skal ligne de gamle...

Da vi skulle have skiftet nogle gulvbrædder ud i vores fyrretræsgulv, var problemet, at de nye brædder ikke lignede de gamle. Det problem løste vi ved at smøre de nye brædder ind i brun skosværte og derefter male dem med lud.

Gulvbræt-erstatning ved etablering af ny dør

I forbindelse med at vi fik lavet en træterasse ud fra vores stue (der ligger ca. 2 meter over jorden), lavede vi hul i ydermuren til en ny terrassedør. Huset er fra 1931 og de gamle afhøvlede og ludbehandlede gulvbrædder gik jo naturligvis kun til der hvor muren stod.

Da sådanne brædder - eller noget der ligner - kan være svære, for ikke at sige umulige at finde, fik jeg en idé. I et byggemarked (Bauhaus) købte jeg et stykke kokos måtte med gummibagside - det kan købes i metermål. Dette stykke måtte lagde jeg ovenpå et stykke plade nede i hullet efter den gamle mur, og afsluttede ind mod gulvbrædderne med en aluminiums liste.

På denne måde har jeg opnået to ting: Der er ikke problemer med grimme forskelle mellem gammelt og nyt gulv, og jeg har fået en praktisk gulvmåtte der ligger urokkeligt fast...

Hækkeklipning - undgå at klippe ledningen over!

Når man bruger en elektrisk hækkeklipper, skal man passe på ikke at klippe ledningen over. Et godt tip er at føre ledningen ind under overtøjet og ud gennem ærmet. Hvis man har en skulderstrop på skjorten eller arbejdsjakken, kan den også bruges. Eller man kan pakke de sidste par meter af ledingen ind i et stykke haveslange spændt fast med f.eks. et spændebånd.

Hækkeklipning - vandret og lige

Når man skal klippe hæk og ønsker den lige (vandret) foroven, er det en god idé at lægge et 2 meter langt bræt ovenpå hækken og placere et vaterpas herpå. Så ser man let om hækken er vandret og kan klippe efter brættet, som flyttes efterhånden som klipningen skrider frem.

Havebassinet – vinterklargøring

Havebassinet skal nu klargøres til vinteren.

Hvis dine fisk skal overvintre i bassinet, skal det være 50-60 cm dybt. Ellers risikerer du bundfrysning, hvis vinteren bliver meget kold. Risikoen for bundfrysning kan nedsættes væsentligt, hvis du gør følgende:

1. Sæt godt med luft på (f.eks. ved hjælp af en stor luftpumpe til akvarier), så vandet iltes og er i bevægelse.

2. Hold et mindre hul i isen, så luft og gasser kan komme ud (pas på fiskehejren!).

- og det vigtige:

3. Når der er kommet bæredygtig is på, tapper du noget af vandet af, så der kommer luft mellem is og vand.

Så bliver isen ikke tykkere! Og metoden er billigere end varme og/eller isolerende overdække. Husk at kontrollere vandstanden jævnligt.

Havefliser - sådan fjerner du mos og alger

Hvis cementfliserne er blevet grønne af mos og alger, kan dette fjernes på følgende måde:

Hæld strandsand ud på fliserne. Tilfør hele tiden vand fra slange. Det letter arbejdet. Skrub med en stiv kost. Når fliserne er tørre, fjernes resten af sandet, og fliserne bliver som nye. Metoden kan med fordel anvendes på nyanlagte fliser, hvor vandet på en effektiv måde skyller sandet ned i mellemrummene og sikrer, at fliserne ligger meget stabilt.

Havegrillen - få den til at holde længere

Vi har i flere år anvendt alubakker i den rette størrelse som indsats til grillen. Det er nemt at rengøre/tømme, og grillbunden har overhovedet ikke lidt skade. Hvis man har en stor grill, men ikke skal anvende hele stegefladen, kan man jo bare nøjes med at tænde op i én af bakkerne (kulbesparende). Når sommeren er omme, kasseres alubakkerne, og grillen er ren og stadig som ny.

Havegrillen - nem tænding uden lugt

Mange tænder deres grill med tændvæske, sprittabletter og meget andet. En meget nemmere og mere lugtvenlig løsning er dog at bruge en gasbrænder, det kunne f.eks. være den man bruger til at brænde ukrudt med. Når kullene er tændt er grillen også klar, hurtigt - nemt og bekvemt.

Havegrillen – rengøring

Nu er det grill-tid, og grill-risten til grillen ligner noget midt imellem rust og indbrændt kul. Med erindringen om, at det sidste år tog 2 hele timer - med blod, sved og tårer - at gøre den ren sidste år, var det med et mat blik betragtede vores grill-rist, der så mindst lige så slem ud som sidste år.

Men så fik jeg en idé - jeg havde lige købt en ekscenter-sliber, og med den blev hele risten skinnende ren på kun 5 minutter. Og med lidt spiseolie på risten var grillen som ny!

Havegrillen - tænding nemt og hurtigt

Hvis du er i tidnød, og ikke kan vente på at kullene antændes på traditionel vis, er her et godt fif.

Brug en "grill-starter" (kan købes i alle byggemarkeder og større supermarkeder. Pris mellem 50,- og 100,- kr.). En grillstarter er en slags rør med håndtag på. Kullene hældes i foroven. I bunden ca. 3/4 nede, er røret forsynet med en rist. Herunder placeres 1-4 sammenkrøllede avissider som antændingsmateriale. Dette er som regel nok. Men for at speede processen yderligere op, kan man supplere aviserne med 2-4 spritbriketter ovenpå risten - lige under kullene. Dette forøger "skorstens-effekten" i grillstarteren markant og kullene er klar på 10-15 minutter. Held og lykke.

Havegrillen og rengøring heraf

Problemet med at rengøre havegrillens rist er meget simplere end med maskinkraft.

Tag den snavsede grillrist og læg den i en sort plastsæk. Kom et par sjatter tredobbelt salmiakspiritus i posen og lad det ligge natten over. Husk at lukke sækken godt. Det lugter kraftigt. Hold børn væk fra posen.
Rådet er også godt til en genstridig ovnplade eller gryde, som ikke vil blive ren.
Næste dag spuler du det hele med haveslangen og den er helt ren!

Hegn – opsætning

Mange hegn bliver mere og mere skæve med tiden, selv om der er gjort et stort stykke arbejde med at grave alle stolperne ned i min. 90 cm. dybde.

Et godt råd (når du alligevel har travlt med at opsætte nyt hegn), er, at du ofrer lidt flere penge på det i forvejen dyre projekt det er at opsætte nyt hegn.

Grav hullerne så små som overhovedet muligt, fyld hver 3. stolpehul med cement, lad det hærde natten over og opsæt hegnet næste dag. Resultatet er enestående og holder mange år fremover.

HUSK, at alle hjørnestolper ALTID skal have cement. Fyld ikke cementen helt op til jordoverfladen - det gør det nemt for dig at hælde lidt jord oven på. Så er der ingen der kan se cementen i din nye have.

Isoleringsmure – gennembrydning

Ved gennembrydning af hulmure, der er isoleret med Leca-nødder, opstår let problemer med, at isoleringen løber ud af væggen.

I forbindelse med etablering af et nyt vindue i vores hus markerede jeg vinduets størrelse og placering. Ca. 5 cm uden for denne ramme borede jeg 6 mm huller med en afstand af ca. 10-15 cm i bagmuren. Herefter blev indsprøjtet ekspanderende isoleringsskum.

Efter tørretid (se på dåsen) var det nu muligt at udsave hullet i bagmuren med en gasbetonsav og fjerne murstenene i formuren - uden at isoleringen unødigt løb ud, idet det ekspanderende skum havde fastlåst Leca-nødderne i hulmuren.

Vær opmærksom på, at skummet har en vis trykkende styrke, så det ikke helt ukritisk indsprøjtes - det kan formentlig trykke en svag mur.

Til et vindue med målene 150 x 120 cm blev der anvendt 1 spraydåse.

Kileremmen - tjek om den er i orden

Vend bagsiden ud på kileremmen og klem den sammen mellem to fingre. Hvis den er mørnet, knækker den, hvis den ikke er i orden.

Køkkenhave – anlægning

En lille, nem køkkenhave kan indrettes med aflange, smalle bede på 1-1,2 meters bredde. De smalle bede bevirker, at jorden kan bearbejdes uden at det er nødvendigt at træde i selve bedene. På den måde bliver jorden i bedene ikke presset sammen, og den kan dermed indeholde mere vand og ilt, hvilket er nødvendigt for planternes vækst.

Mellem bedene laves smalle stier på 0,5-1 meters bredde, afhængigt af, om der skal kunne køres med trillebør mellem bedene.

Det er desuden både praktisk og pænt at lægge fliser mellem bedene. Så bliver køkkenhaven mere overskuelig, og den kan - om nødvendigt - passes i højhælede sko...

Laminat-plast loft – pudsning

Da vi købte et gammelt hus var der nogle rigtig grimme laminat-plast lofter, og vi ville gerne have pudsede lofter. Vi købte først noget spartelmasse, som blev fyldt i alle sprækkerne - herefter satte vi glasfilt op med en kraftig lim. Til sidst fyldte vi ud med alm. fylder og til sidst hvid maling. Vi slap for at rive det gamle, grimme loft ned og fik et flot og solidt pudset loft i stedet.

Lampe - Ophængning af lampe over bord

Næste gang du skal hænge en lampe op over et bord, så brug en lille lommelygte. Hold lommelygten med lyskeglen lige nedad, til den rammer midten af bordet - så er du sikker på placeringen af lampekrogen.
            

Lim efter tæppe

På min lakerede trætrappe har der været på limet tæppestof med dobbeltklæber,
det går an at få af med lidt tålmod, men på forkanten af trinnet har der
været limet plastbeskyttere og det kan ikke slibes af da det bliver helt
gummiagtig ved mekanisk påvirkning, det er en klar gullig substans der
klæber som bare pokker, cellulosefortynder har en vis virkning, men virker
også uheldigt på hjernekassen.

Jeg fandt ud af , at lampeolie smurt på limen i et synligt
fugtigt lag, kunne løsne limen så meget , at det nærmest kunne skrælles af,
efter en times tid, med en skarp spartel.

Ivar Buch
ibuch@dje.dk
              

Løgskrælning

For at undgå svie i øjnene under løgskrælning - tænd emhætten og tilbered løget under emhætten!

Malerspand – rengøring

For at slippe for at rengøre malerspanden efter brug, skal der lægges et stykke plastic i spanden, der når op over kanterne. Efter brug fjernes plasten og spanden er helt ren. Hvis man ikke bliver færdig med at male, lægges rullen op i spanden og et stykke plastic trykkes ned over så der ikke er luft under; sådan kan den stå natten over.

Maling med rulle - undgå stribede vægge

Trykket på malerullen er ikke ens i begge sider, fordi håndtagbøjlens konstruktion giver et hårdere tryk i den side, hvor håndtagbøjlen går ind i rullen.

Derfor holdes malerullen i den sidste rulning på væggen således, at metalbøjlen vender i maleretningen.

Denne huskeregel giver den mest jævne overflade.

Mørtel - større klæbeevne til små reparationer

Når du skal pudse/opmure med mørtel, skal du hælde lidt Betoflex (betonklæber) eller en smule PVA-lim (snedkerlim) i vandet - det giver en bedre vedhæftning.

Bekæmpelse af myre.

Tag en underkop og fyld den med en blanding af vand og honning og tilsæt en kaffeskefuld BORAKS (det vi bruger når vi slaglodder) og sæt det et sted hvor eventuelle husdur ikke kan komme i berøring med det.

Boraks kan købes ved materialisten

 

Rådet er givet af Ivan Nielsen Hjørring.

  
Rabarber i min have...

Jeg elsker rabarber, og har fået endnu flere ved at dele den gamle blok i flere blokke.

Rabarber formeres ved deling, og man skal sørge for, at der mindst ét stængelstykke ved hver plante, da rødderne ikke kan danne knopper.

Deling og plantning bør altid foretages om foråret, da man om efteråret kan risikere, at rødderne rådner i løbet af vinteren. Ved at undlade at trække stilkene den første sommer efter plantningen, gavner man planterne meget, og det betaler sig siden hen.

Planteafstand 1-1,5 meter. Dyrkning af rabarber er meget let, men husk, at de er kraftigvoksende og derfor kræver rigeligt med gødning og vand. Eventuelle blomsterstængler i sommerens løb skæres af.

Sandkassen - gør legen bedre

Hvis man vil gøre legen i sandkassen endnu bedre, så er det en god idé at bygge en sandkasse på ben.

Jeg har selv bygget en almindelig sandkasse, ilagt en forstærket bund og hævet det hele med 20 cm lange ben. Og glem ikke at lave et låg til sandkassen, således at denne ikke får ubudne gæster.

Det har ikke kun gjort det dejligere for børnene at lege med sandkassen (ikke i!), det har også forhindret mange huller i bukseknæene...

Sandkassen - nem og billig overdækning

Et stort irritationsmoment, når man har en sandkasse til børnene, er "naboernes" katte, der kommer og besørger i sandet. Løsningen er at overdække sandkassen med et låg, der kan købes i diverse byggemarkeder.

En billigere og nemmere løsning er at bruge et jordbærnet - klippe det til, så det passer til sandkassens størrelse og sætte et stykke elastik i kanten. Nettet kan nu uden større indsats trækkes over sandkassen og beskyttende mod trængende katte.

Skjolder på loftet - et godt råd...

Vandskjolder på loftet er meget svære at dække med almindelig plastmaling. Men her er et godt råd, som jeg har fået af en gammel maler:

Afvask skjolderne med grundrens. Pletmal de tørre skjolder med vandig isolér-grunder, som fås hos farvehandleren. Hvis det er meget slemt, så gør det to gange. Efter påføring af isolér-grunder skal loftet tørre i mindst et døgn ved god varme. Derefter males med en plast-loftmaling (akryl loftmaling) af god kvalitet/dækkeevne.

Hvis det er sod-skjolder, skal man starte med et såkaldt emulgerende rensemiddel, som er et opløsningsmiddel i væskeform til affedtning af overflader. Påføres overfladen med pensel og opløser efter kort tid fedt, olie, sod og tobakstjære. Derefter afvaskes/aftørres med rigeligt vand på en stor, ufarvet klud til skjolden er væk. Husk stadig den vandige isolér-grunder og efterfølgende tørring, inden plastmalingen rulles på loftet.

slut med blå negle

Nu er foråret begyndt at komme og vi gør-det-selv folk skal i gang med diverse små opgaver. Og hvem har ikke prøvet en øm blå negl, MEN nu er det slut!!!!
ideen kom pludselig til mig du jeg skulle banke en hel masse søm i en fuge, fordi jeg skulle fastmontere en ledning på min ydervæg, da jeg pusler lidt med et havebassin. OG så slog det mig at dette måtte der være en løsning på. Jeg fandt et par fingerbøller i min kones sykasse og tog dem på fingrene og det hjalp mig gevaldigt så når jeg rammer ved siden af gør det slet ikke ondt.
Et lille godt fif jeg håber i kan bruge det.

Sølvtøj - nem og billig rengøring

Dette gøres nemt og enkelt; man skal blot bruge et stykke stanniol (sølvpapir), en skål og 1 spsk. almindeligt køkkensalt.

Man lægger stanniolen i bunden af skålen - ovenpå lægges sølvtøjet. Sør for, at sølvtøjet er i kontakt med stanniolen. Herover hældes kogende vand, hvori man forinden har opløst saltet.

Lad det stå, til det er blankt. Er sølvtøjet stærkt medtaget, er det måske nødvendigt at behandle det to gange. God fornøjelse.

Spartelmasse - nemt og rent

Hvem kender ikke til svineriet ved at blande gips eller Polyfilla i en gummi kop - og så få det i den rigtige konsistens? Derefter at få det puttet ind i den smalle revne - uden at smøre et større område på væggen til samt tabe halvdelen på gulvet eller ned i ærmet? Og hvad med rengøringen bagefter?

LØSNING: Tag en almindelig husholdningsplasticpose i passende størrelse, fyld pulver og vand i efter anvisningerne på produktet og pres så luften ud, mens du ælter posen. Når det har den rigtige konsistens (gerne lidt tyndere end normalt), bindes en knude, hvorefter der klippes et passende hul i hjørnet af plasticposen. Nu kan du trykke en pølse ud i den ønskede tykkelse - direkte ind i revnen, og så spartle det overskydende væk. Og når du er færdig, smides posen væk. NEMT !!!

Spartling af store huller

Man skal spartle et loft, en væg eller lign. og kommer til et større hul. Fyldes hullet med spartelmasse tager det lang tid at tørre. Stoppes det først med isolering, vil det give en fjedrende virkning. Problemet løses ved at man smuler noget isolering, mængde alt efter forbrug, og blander det sammen med en gang "filler" eller gipsblanding. Blandingen skal have en grødkonsistens. Derefter kan hullet fyldes med grøden. Når grøden tørrer op har man et fast underlag, som man enten kan fin spartle videre på eller slibe til en glat overflade.

Squash i haven

Squash er en dejlig og nem grøntsag at dyrke i haven - men den tager stor plads. Derfor dyrk den i prydhaven. Den er dækkende og meget dekorativ med sine store plade og blomster, og man kan selvfølgelig stadig høste snesevis af squash.

Stuklofter - lettere nedrensning

Da vi skulle rense vore stuklofter ned, kunne vi ikke rigtig finde nogle egnede instrumenter til dette formål. Vi fik så den snedige idé (synes vi selv) at spørge vores tandlæge, om vi kunne få nogle gamle, brugte tandlægeinstrumenter til dette formål.

Han gav os ti stykker, og vi gik i gang - det gik hurtigt og nemt og blev utrolig flot!

Super bor

Hvem kender ikke til problemet hvis man skal bore træ fast i f. eks. en murstensvæg, først skal man bore ind i træet med træ bor, så skal man skifte til et murbor for at komme ind i muren.
Dette problem løses ved at anvende et Joran Uni-plus bor, det er slebet på diamanten, så det går uden besvær igennem både træet og murstenen, det skal nævnes, at der ikke må bruges slag til dette bor.

Tænk på naturen, - spar på vandet

Et moderne menneske bruger i gennemsnit 136 liter vand i døgnet.
Dette forbrug fordeler sig således:
36 % til personlig hygiejne
27 % til toiletskyld
13 % til tøjvask
10 % til opvask og rengøring
7 % til mad og drikke
7 % til andet
En familie på fire, bruger ifølge ovenstående 192 kbm. vand om året, heraf 63 % til personlig hygiejne og toiletskyld, i alt 120 kbm. Ca. 40 % heraf kan spares uden komfort tab, hvilket vil
sige ca. 48 kbm.
Ved en vandpris på 30,00 kr., incl. vandledningsafgift giver det en årlig besparelse på ca. 1.500,00 kr. for fire personer.
Nødvendig engangsinvestering er ca. 800,00 kr.
arkitekt@platech.dk

Tagrenden - nem og bekvem rensning

At rense tagrender er ikke altid lige nemt - snavsede hænder og mudder, blade og jord overalt. Og flytten med stiger fra den ene ende af tagrenden til den anden. Det kan gøres nemmere.

Tag toppen af en plastic malerspand og klip den til i tagrendens størrelse. Monter den derefter på et kosteskaft med et søm - nu kan du rense tagrender uden at få blade og mudder ud over det hele, og du får lige pludselig 2 meter længere rækkevidde.

Tagrens - Fjerner mos og alger fra taget

Jeg så dette produkt på Agromek 2002 og fandt ud af, at dette produkt var identisk, sådan da, med Algex.

Nu er dette produkt ikke i handlen mere, så jeg foreslår så ALGEX som midlet. 


Tapet fjernes hurtigt og nemt

Hvis man er så heldig at skulle udskifte det gamle tapet, kan det varmt anbefales at leje en tapet-afdamper. Denne kan lejes hos div. byggemarkeder og koster ca. 150,- for en weekend. Så undgår man at skulle reparere væggen bagefter, idet man ikke laver unødige huller i pudslaget - tapetet løsner sig nemlig automatisk fra væggen, hvis man blot holder damperen på i et par min.

God fornøjelse!

Terrasse – nedsænket

Med en have på 460 kvadratmeter var der ikke plads til de store udfoldelser. Men jeg fik dog den idé at grave en terrasse ned i det ene hjørne af haven.

Jeg gravede et hul med en diameter på 4 meter og en dybde på 1 meter. I bunden lagde jeg fliser og beklædte siderne med træ forbundet mellem 12 stolper á 2 meter. Jeg lavede en trappe af samme type fliser som der blev lagt i bunden. Imellem 2 af stolperne lavede jeg en grill af gasbeton. Stolperne blev så brugt som støtte til diverse slyngplanter.

Nu blev den lille have pludselig meget stor, da man sad nede i græskanten, hvilket havde en utrolig god virkning, og der var desuden læ nede i hullet, som vi kaldte det. Dette "hul" har siden været sommerens samlingssted til alles glæde.

Vi er nu flyttet til den anden ende af landet og må derfor igen igang med at grave et hul, da vi ikke kan undvære det gamle.

Held og lykke, hvis I bliver inspireret af vores projekt.

Tørt tøj under loftet

Her kommer jeg med et indslag til en god idé. Der sidder en mand i Erhus, som er forhandler af et tørresnorsarrangement, som ikke optager gulvplads. Systemet bester af seks tværgående stænger, som hejses op under loftet, når tøjet er sat på snoren. Den er særlig ideel i gamle lejligheder med højt til loftet, eller hvis man vil tørre tøj uden at have et tøjstativ stående.

Den fås i forskellige længder - 120 cm, 160 cm og 180 cm. Selv har jeg den på 160 cm. Der er plads til 1-2 maskinfulde. Tøjet er tørt natten over.

Tlf. til forhandler: 8698 5800.

træbeskyttelse uden gift

et savværk er begyndt at sælge varmebehandlet træ, gran og fyr, som er meget holdbart, lige så holdbart som mange af de nye moderne træsorter. metoden er brugt af vikingerne og kræver at træet opvarmes til 200-230 grader. jeg har ikke adressen, men savværket hedder Fromsseier og Jens Kruuse og co.

Trægulv - skader på

Hvis du har været så uheldig at tabe et eller andet på dit nye sæbe/lud behandlede trægulv, og det har resulteret i et dybt mærke, kan du udbedre skaden ved at tage et stykke vat der dækker mærket. Læg vattet ovenpå mærket og gennemvæd det med vand. Derefter lægger du et viskestykke hen over og varmer det rigtig godt op med et strygejern. Sørg for, at vattet bliver ved med at være vådt. Det skulle løse problemet.

Trælister - undgå at de flækker

Søm og stifter forårsager ofte, at trælister flækker. For at undgå det, må man enten bore for - og det tager alt for lang tid - eller også kan man med stort held give spidsen af sømmet et lille slag med hammeren. Det tager lidt af det spidse af, og risikoen for flækkede lister bliver langt mindre.

Ukrudt - væk på en nem måde!

Ideen er ikke min egen, men prøv at drysse almindeligt salt ned i tidsler/mælkebøtter - i løbet af et par dage er de fuldkommen væk!

 

Væg - Skrue i slaggevægge

Det er muligt at skrue i slaggevægge ved at bore et hul lidt større end skruen; fyld hullet op med ståluld og pres det godt sammen, skru derefter direkte i stålulden, som så ruster sammen med væggen.

Vægbeklædning - tilskæring mod ujævn væg

Skal man beklæde en gammel væg med f.eks. gips eller træpaneler, er den væg, man starter mod eller slutter mod, tit enten ude af lod eller meget ujævn. Man placerer beklædningen ca. 3 eller 5 cm fra væggen i lod. Tager en klods af træ eller andet på 5 eller 7 cm. alt efter hvor langt fra væggen man placerer emnet. Så tager man og streger ned langs muren efter klodsen, og man har et emne, der passer 100%. Kan også anvendes på lofter og gulve.

Vandbesparelse – opsamling

Spar mange penge på opsamling af vand på badeværelset.

Skal man bruge varmt vand, kender man problemet med, at det tager sin tid, før vandet har den rette temperatur. Opsaml vandet, indtil temperaturen passer dig, og brug så det opsamlede vand f.eks. toilet skyl, vanding af potteplanter osv.

Godt for miljøet, billigt for dig!

Vanding af nyplantede eller flyttede buske, roser eller træer.

Det er et kendt problem, at nyplantede eller flyttede buske, roser eller træer skal have masser af vand, men det er ofte et problem at få vandet til at trænge ned til rødderne, da det bare løber hen ad jorden ved normal vanding.

En rigtig god løsning på det problem er at nedgrave et stykke plasticnedløbsrør på 1/2 til 1 meters længde sammen med planten. Det skal ende nede i roddybde og lige stikke op af jorden.

Nu kan man bare fylde vand på røret, som langsomt vander direkte ved roden. Skal man samtidig gøde, så hæld lidt flydende gødning i vandet.

Jeg har med denne metode flyttet et 3-4 meter højt valnøddetræ, hvor en meget stor del af rodnettet gik tabt ved opgravningen, men træet kom sig fint, da det jo fik masser af vand.

Vandspild koster dig en formue!

Med de sidste års prisstigninger på vand er det endnu mere nødvendigt for familien at spare på forbruget. Det bliver økonomisk attraktivt at spare på vandet.

Vask ikke bil med vandslange - brug spand og børste.
Vand ikke græsplænen. Den kan let undvære vand i flere uger uden at tage skade.
Sørg for, at vandhanen ikke drypper, og at WC-cisternen ikke løber:

...en utæt vandhane har et vandspild på 7.000 liter pr. år ved langsomt dryp - eller 30.000 liter ved hurtigt dryp.

...en WC-cisterne, der løber, har et vandspild på 10.000 liter pr. år (når det ikke umiddelbart kan ses), og 40.000 liter pr. år (ved uro på vandoverfladen).

Vekselvarmer – tætning

Jeg havde lige fået bygget min rørinstallation til vekselvarmeren om p.g.a. pumpen var gået i stykker. (modellen udgået). Der blev så sat en ny pumpe ind imellem vekselvarmeren og magnetventilerne. Pris ca. kr. 5000.

Den gamle pumpe sad stadig monteret i bunden af vekselvarmeren, men var efter VVS'erens besøg nu blevet utæt. Dette ville så kræve en udskiftning af hele vekselvarmeren, en udskiftning til yderligere kr. 5000.

Jeg kom over dette problem ved at købe en flaske kølertætner (til bilkøler), pris kr. 49, herefter skruede jeg påfyldningsslangen af, fyldte ca. halvdelen at køler tætneren i og efterfyldte med lunkent vand i slangen. På med slangen igen og fyldte anlægget op igen.

Efter to dage var lækagen stoppet. Dette er nu et halvt år siden, og det holder endnu.

Vinduer – montering

Det er meget lettere at anvende oppustelige luftpuder i stedet for kiler, når man skal montere nye vinduer.

Se her.

Vindueskarme, dørkarme og paneler

Hvis man har mod på at gå i gang med at sætte sine vindueskarme, dørkarme og paneler i stand, så hør her:

Vi bor i en ejerlejlighed i Valby fra 1936, hvor karmene bare var blevet malet over nogle års mellemrum, hvilket har resulteret i, at de ca. seks lag maling, der sad på karmene, skallede af efter stød og lignende.

Karmene er meget fine, med mange lister og af godt træ.

Vi valgte at fjerne malingen med varmepistoler, har slebet karmene og panelerne ned, så det lyse træ kom frem igen. Herefter kunne vi ikke nænne at male træet over med maling, så al strukturen i træet blev skjult.

Vi valgte i stedet at male med en lak med ludpigmentering i, hvilket giver træet et utroligt flot "look".

Det har kostet mange timers arbejde, men resultatet er alle timerne værd!

OBS! Selve vinduesrammerne må IKKE males med lakken - der skal man bruge en såkaldt diffusionsåben maling, der tillader rammetræet at "ånde".
Red., Tips & Ideer.

Vindueskitning

Vi kender alle problemet - kittet tørrer ud efter nogen tid, og mange timer går med et, i hvertfald for mig, dødsygt arbejde.

Løsning: Du kan bruge pakmasse, denne tørrer ALDRIG , arbejder sammen med materialet dvs. er fleksibel, kan males , har samme egenskaber som traditionel kit dvs. vandtæt.

Pakmasse er i konsistens ligesom kit, og bruges i sin originale form til tætning af afløb.

Pakmasse kan købes i byggemarkeder.