Knuder til fisketuren.

Har du brug for et lynkursus i knytning af lystfiskeknuder, skulle du lave en lille oversigtsbog med de vigtigste knuder og knob. Den skal nok vise sig at være praktisk, når du ligger og vugger midt ude på søen og har glemt hvordan man bedst knytter to liner sammen eller laver en løkke på linen.

Du kan kan knytte en knude af hver i en passende tykkelse tråd og klister dem på et stykke karton med teksten fra siden her. Laker siden med lak for at beskytte den mod fugt.

 

fig. 1

De tre første billeder fig. 1 -1 a -1 b viser de trin til knytning af den såkaldte Fisherman's knot, som egner sig fortrinlig, når man skal binde line til line eller line til forfang.

 

og 1 a

 

 

 

 

1 b
2 a

Knytning af line til forfang.

Tampen føres omkring den anden line nær ved dens ende, og man laver en "kællingeknude". Lignende knude knyttes med den anden tamp. Knuden hales tot, og enderne skæres af til to mm's længde uden for knuden.

2 a
3 a

Glidefast løkke:

Med den ene tamp laves en glideløkke og dernæst endnu en glideløkke lidt længere oppe på linen. Løkkens størrelse indstilles ved hjælp af førstnævnte knude, og den færdige knude strammes.

 

3 b

fig. 4 a

Knytning af line til spinner eller pirk:

Først laves en glide-knude som ovenfor. Derefter stikkes selve løkken gennem svirvlens ene øje, og løkken trækkes omkring hele svirvlen, evt. hele pirken. Til sidst stikkes tampen gennem løkken, og knobet hales tot.

 

fig. 4 b
fig. 5 a

Knob til at binde flue til forfang:

Forfanget stikkes gennem krogøjet, hvorefter man knytter en almindelig glige-løkke. Løkken føres nu omkring fluen, og knuden strammes.

 

fig. 5 b
fig. 6 a

Glidefast løkke på line eller forfang:

Der laves en ring på linen, hvorefter tampen føres to gange gennem denne ring. Den ikke-snoede del af ringen føres midt ned gennem den snoede del, hvorefter løkken indstilles på den ønskede størrelse. Til slut hales linen tot.

 

fig. 6 b

fig. 7 a

Knytning af line til forfang:

På forfanget knyttes en løkke som vist ovenfor. Den anden line føres ind gennem løkken, som når man laver et råbåndsknob, hvorefter tampen føres en gang omkring linen og stikkes gennem råbåndsknobet. Til sidst strammes knuden.

 

fig. 7 b